Program unijny dla szkół “Owoce, warzywa i mleko w szkole”
Szkoła podstawowa bierze udział w programie “Owoce, warzywa i mleko w szkole”.
Dzięki temu dzieci mogą otrzymywać bezpłatnie porcje produktów owocowych albo warzywnych oraz mlecznych przez 7 – 12 wybranych tygodni w II semestrze roku szkolnego 2022/2023. Liczba porcji otrzymywanych w II semestrze roku szkolnego 2022/2023 przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo-warzywnego wynosi 25, natomiast w ramach komponentu mlecznego wynosi 20 porcji. Dzieci w ww. semestrze otrzymają jabłka, gruszki, truskawki, soki owocowe, marchewki, rzodkiewki, kalarepę, pomidorki, a także mleko białe, jogurty i kefiry naturalne.
Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.
Szczegółowe informacje na temat programu: https://www.programdlaszkol.org/